skip to Main Content

Waarom is printer inkt zo duur?

Printer inkt, het lijkt iets gewoons. Je stopt het in de printer en de pagina’s die je afdrukt komen er met letters en foto’s uit. Maar het goedje is zo duur dat het zelfs het prestigieuze amerikaanse weekblad The Economist opvalt. In het artikel wordt besproken waarom de grootste producent van printer inkt de prijzen zo omhoog heeft gestuwd, en hoe ze er mee weg zijn gekomen.

Het antwoord op de vraag in de titel is verrassend simpel. De inkt is zo duur omdat de fabrikant van de printer hier de winst behaalt. Er is dus geen wereldwijde samenzwering tegen de consument gaande. Nee, de fabrikant begrijpt dat de consument niet iedere keer wanneer de inkt op is een nieuwe printer gaat kopen. Dus krijg je korting op de printer, maar kost de inkt extra.

Waarom koopt niet iedereen dan inkt van een derde partij? Inmiddels weet iedereen wel dat er merkloze inkt wordt verkocht. Waarom dwingt het bestaan van deze inkt niet een prijsdaling af bij de grote printer producenten?

Dit hebben de producenten slim gedaan door het gerucht de wereld in te slingeren dat alleen de inkt van de originele producent de printer niet beschadigt. Ook zijn er tijden geweest waarin printers wijgerden te printen met alles behalve de cartrages van de originele producent.

Is er dan sprake van kwaliteitsverschil? Volgens de consumentenbond, die er met regelmaat een onderzoek aan wijdt, is dit niet het geval. Over het algemeen gaan de goedkope cartridges net zo lang mee en beschadigen ze de printer niet. Het prijsverschil van wel veertig euro tussen een originele en goedkope cartridge is dus ook echt niet te verantwoorden voor de consument.

Er is nog een alternatief. Veel printers producenten en tussenpersonen bieden een lease of abonnementsvorm aan voor een printer. Als jij een van de weinigen bent die veel print en dit zelf doet, dus niet op kosten van de baas of op school, dan is dit wellicht een oplossing. Let echter wel goed op! Er zijn veel partijen die de eerste honderd pagina’s tegen een gereduceerd tarief aanbieden, maar erna per pagina een opslag rekenen. Als dan de lease of het abonnement ten einde is staat er een dikke rekening op jou te wachten!

Het is dus duidelijk dat voor de gemiddelde consument de printerinkt helemaal niet zo duur hoeft te zijn, maar door de strategieën van de grote fabrikanten zijn er veel consumenten die geloven dat deze inkt minder goed werkt of zelfs schadelijk voor de printer is. Eigenlijk is dus iets minder waar, wanneer we naar het advies van de consumentenbond kijken kom je zelfs beter uit met een goedkopere cartridge. Kijk dan ook eens naar welke printer er wordt aangeraden!

Back To Top