skip to Main Content

De aanschaf van een goede werkcomputer

Voor een zelfstandig ondernemer is een goede werkcomputer geen overbodige luxe maar eerder een noodzaak. Afhankelijk van het soort werk dat je doet zul je ofwel elke dag vele uren achter dit technologische apparaat doorbrengen, ofwel gebruik je de computer met enige regelmaat voor het op orde brengen van je administratie. Ongeacht hoe vaak je de computer zult gaan gebruiken, je wilt erop kunnen vertrouwen dat hij doet wat hij moet doen. Om het kiezen van een computer wat te vergemakkelijken hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Waarvoor ga je de computer gebruiken?

Deze vraag is feitelijk het startpunt van je zoektocht naar de juiste computer. Wat moet de computer allemaal kunnen en waarvoor ga je hem precies gebruiken? Denk bijvoorbeeld goed na over de verschillende soorten software die je op de computer wilt kunnen gebruiken. Zijn het enkel lichte programma’s zoals tekstverwerkers en software om eenvoudige calculaties mee te maken, dan zul je geen bijzonder snelle of zware computer nodig hebben. Een 27″ refurbished iMac zou in dat geval zeer geschikt zijn. Wil je echter grafische programma’s zoals Photoshop of InDesign gaan gebruiken, dan zul je toch echt in een andere categorie moeten gaan zoeken.

Werk je op een vaste plek of ben je vaak onderweg?

Wanneer je vaak buiten de deur aan het werk bent heeft het niet zoveel zin om je geld te investeren in een vaste pc. In dit geval ligt de keuze voor een laptop meer voor de hand. Maar wat voor soort laptop kies je dan? Allereerst is er de vraag of je op pad wilt met een grote laptop die gemiddeld toch wat zwaarder in gewicht is. Heb je liever een kleiner formaat laptop, dan zou je kunnen overwegen om een tablet te kopen en deze in combinatie met een los toetsenbord en een stylo pen te gebruiken.

Zet je wensen en eisen op een rijtje

Zet alle eisen en wensen die je aan een nieuwe computer stelt eens op papier. Zo kom je er al snel achter naar wat voor type computer je absoluut niet hoeft te zoeken. Je elimineert als het ware alle ongeschikte soorten. Zorg dat je deze lijst bij je hebt wanneer je online of in de winkel gaat shoppen en vergeet niet om het ontwerp van de computer, alle randapparatuur en de software op je wensenlijst te vermelden. Wil je bijvoorbeeld extra geheugen hebben, een tweede monitor, een document scanner of antivirussoftware? Soms is het voordeliger om al deze zaken in één keer aan te schaffen in plaats van alle apparatuur en software los te kopen.

Houd rekening met het gebruiksgemak

Zeker wanneer je veel tijd achter de computer door gaat brengen is het verstandig om te kijken naar het gebruiksgemak en de ergonomie van de computer en de randapparatuur. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een draadloze, verticale, ergonomische muis in plaats van een ouderwetse muis. Met name wanneer je gevoelig bent voor RSI-klachten kan een dergelijke keuze op de lange termijn veel klachten voorkomen.

Back To Top